Aku Musafir

Aku Musafir

Friday, September 23, 2011

UNTUK RENUNGAN PARA ISTERI [2]

--> Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita (yang halal nikah) kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual-beli. Diriwayatkan bahwa pada suatu hati,ketika Rasulullah bersama-sama isteri-isteri (Ummu Salamah dan Maimunah), datang seorang sahabat yang buta matanya (Ibnu Maktum), Rasulullah menyuruh isteri-isteri baginda masuk ke dalam. Bertanya Ummu Salamah, "Bukankah orang itu tidak dapat melihat kami,ya Rasulullah?" Rasulullaah menjawab, "Bukankah kamu dapat melihatnya?" (Riwayat Ab Daud dan Tarmizi)

--> Rasulullah s.a.w. bersabda: "Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaan berhias (bukan untuk suami dan mahramnya) adalah seumpama gelap gelita pada hari Kiamat,tidak ada nur baginya." (Riwayat Tarmizi)

--> Sabda Rasulullah s.a.w. : "Dikahwini wanita kerana empat sebab; kerana hartanya,kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka carilah yang kuat beragama nescaya kamu bertuah." (Riwayat Bukhari)

--> Rasulullah s.a.w. bersabda: "Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya,, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwinnya)."

--> Nabi s.a.w. bersabda: "Wanita yang taat akan suaminya,semua burung di udara ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristighfar baginya selama dia masih taat pada suaminya dan diredhainya (serta menjaga solat dan puasanya)."

--> Sabda Rasulullah s.a.w. : "Wanita yang taat berkhidmat pada suaminya akan tertutup tujuh pintu neraka dan akan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah mana saja pintu yang disukainya tanpa dihisab."

--> Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesiapa saja wanita yang bermuka masa, sehingga menyebabkan tersinggung hati suaminya,maka itu dimurkai Allah sampai ia bermanis muka dan tersenyum mesra pada suaminya."

--> Hendaklah isteri berpuas hati (redha) dengan suaminya yang telah dijodohkan oleh Allah, baik ia miskin atau kaya.

--> Ibnu Umar berkata bahawa telah datang seorang wanita kepada Rasulullah s.a.w. lalu bertanya, "Apakah hak suami atas isteri?" Jawab Baginda, "Tunaikanlah hajatnya sekalipun engkau berada di atas belakang unta. Jangan berpuasa sunat melainkan diizinkan suami,kalau engkau berpuasa juga maka pahalanya untuk suamidan dosa untuk isteri. Jangan keluar melainkan dengan izinnya, jika keluar juga akan dilaknat oleh malaikat Rahmat dan malaikat azab sehinggalah ia kembaali ke rumahnya."

--> Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud, "Tidak boleh seoraang isteri mengerjakan puasa sunat kalau suaminya ada di rumah serta dengan tidak seizinnya dan tidak boleh memasukkan seorang lelaki ke rumahnya dengan tidak seizin suaminya." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

--> Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud, "Tidaklah putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya."

--> Dari Mu'az bin Jabal, bersabda Rasulullah " Siapa saja wanita yang berdiri di atas kedua kakinya membakar untuk suaminya, hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya  dari api neraka."

Friday, September 9, 2011

UNTUK RENUNGAN PARA ISTERI [1]

Telah bersabda Rasulullah s.a.w. maksudnya : "Kebanyakan wanita itu adalah isi neraka dan kayu apinya." Sayidina Aisyah bertanya, "Mengapa,wahai Rasulullah?" Jawab Rasulullah s.a.w. :

--> Kerana kebanyakan perempuan itu tidak sabar dalam menghadapi kesushan,kesakitan dan cubaan seperti kesakitan waktu melahirkan anak,mendidik anak-anak dan melayani suami serta melakukan kerja-kerja di rumah.

--> Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Wanita,apabila ia solat lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, maka masuklah ia dari mana saja pintu syurga yang ia kehendaki." (Riwayat Ahmad,Ibnu Hibban,Thabrani dan Anas bin Malik)
 
-->  Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Pertama kali urusan yang akan ditanyakan pada Hari Akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajibannya atau tidak)."

--> Imam Thabrani menceritakan bahawa seorang isteri tidak dianggap menjalankan kewajipannya kepada Allah sehingga ia menjalankan kewajipannya kepada suaminya. Seandainya suaminya memintanya (untuk digauli) walaupun (dia) sedang berada di belakang unta maka ia tidak boleh menlaknya.

--> Nabi s.a.w. bersabda:
"Apabila lari wanita dari rumah suaminya,tidak diterima solatnya sehingga ia kembali dan menghulurkan tangannya kepada suaminya (meminta maaf)."(Riwayat Hassan)

--> Abdullah bin Amru bin Al Ash r.a. berkata: "Bersabda Rasulullah s.a.w.: "Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah." (Riwayat Muslim)

--> Sabda Rasulullah s.a.w.:
"Siapa saja perempuan yang memakai bau bauan,kemudian ia keluar melihat kaum lelaki ajnabi agar mereka mencium bau harumnya maka ia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina." (Riwayat Ahmad,Thabrani dan Hakim)

-->  Sebaik-baik bagi wanita ialah tinggal di rumah,tidak keluar kecuali untuk urusan yang mustahak. Wanita yang keluar rumah akan dipesonakan oleh iblis. Sabda Rasulullah s.a.w.: "Perempuan itu aurat,maka apabila ia keluar,mendongaklah syaitan memandangnya." (Riwayat Tirmizi)