Aku Musafir

Aku Musafir

Saturday, September 14, 2013

Sesuatu Yang Aku Dapat..

Alhamdulillah..

Program Muslimah Anggun Anak Remaja (MAWAR) telah pun selesai semalam. Program yang berlangsung selama 2 malam 1 hari ini banyak memberi nasihat dan kesedaran akan betapa mahalnya dan beruntugnya menjadi seorang muslimah. Lebih-lebih lagi di malam majlis perasmian pembukaan program dan majlis penutup program. 


Pada malam majlis perasmian, banyak perkongsian daripada salah seorang pensyarah yang masih muda, cantik dan juga pada saya dia merupakan seorang muslimah yang sangat baik. Tidak semestinya pelajar pengajian islam itu lebih alim tentang islam, dan pelajar bukan pengajian islam itu kurang ilmunya tentang islam. Tetapi, sebaliknya.. Kita tidak sempurna dan masing2 mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Kita tidak boleh menyangka bahawa kitalah student pengajian islam, so kita lebih tahu daripada mereka. Jangan riak,bongkak dan sombong dengan apa yang dimiliki. Tetapi, jadikanlah semua yang dimilki itu untuk kita sentiasa ingat dan bersyukur padaNya setiap masa.

Suka saya kongsikan di sini tentang kisah beliau yang sangat2 saya kagumi. Beliau bukanlah pelajar daripada pengajian islam, namun dalam kehidupannya, dia mengamalkan islam itu. Melihat raut wajahnya yang sangat manis dan tenang dipandang itu, hati saya mengatakan, "mesti suami dia hensem.." memandangkan dia sudah pun mendirikan rumah tanggaa. Sangkaan saya meleset apabila dia menceritakan tentang suaminya. Dia diuji dengan paras rupa yang mana wajahnya suaminya lain daripada kita semua, akibat daripada kemalangan. Sehinggakan ada yang bertanya pada beliau "adakah ini pilihan terakhir?" sewaktu beliau masih belum berkahwin.. Tetapi, dia yakin dengan apa yang Allah aturkan itu. Dia yakin bahawa suaminya itu adalah yang terbaik untuknya. Alhamdulillah, dia sangat bersyukur kerana mendapat suami sebegitu. Walaupun wajahnya tiada sedikit, tetapi dia sangat baik. Kata beliau lagi, "bila saya tengok suami saya, saya tak nampak pun sebelah wajahnya yang takde tu. Saya nampak comey jer..Kita nak pilih pasangan hidup bukan menilai paras rupa 100%. Tapi,pilihlah yang beragama." Lagi 1 pesanan daripada beliau, kita kena ikhlas apabila membuat sesuatu.. Malam itu, saya pulang dengan 'sesuatu'. 'Sesuatu' yang sangat bernilai dan mahal hasil daripada perkongsian daripada pensyarah tadi.

Pada malam majlis penutup pula, saya dan muslimah2 yang hadir disajikan dengan sebuah lagu yang disampaikan oleh sahabat saya sendiri, bertajuk 'Muslimah' nyanyian asal oleh Nazrey Johani dan Puteriku Sayang nyanyian asal oleh kumpulan Hijjaz ft Mestica yang disampaikan oleh sahabat syu'bah lain. Bait-bait lagu ini sangat bermakna buat semua muslimah. Tidak jemu mendengarkannya. Selain itu juga, Noor Strong Dear Sister yang menjadi lagu tema MAWAR ini juga mengandungi maksud tersirat. 


Saya sebagai Exco MAWAR ingin mengucapkan jutaan terima kasih semua exco, para sukarelawan, peserta-peserta dan tahniah kepada para pemenang.