Aku Musafir

Aku Musafir

Tuesday, October 8, 2013

Kau Dan Aku

Terpahat sudah suratan kisah bahagia
Kau dan aku diikat cinta kurniaNya
Kini bermula saat kita kemudinya
Ikatan suci mengharap redhaNya

Getar hati lafaz sakinah ku ungkap
Tanda dirimu sempurna ku miliki
Indah ikatan cinta yang telah terbina
Paksi mengharap cinta Yang Esa

Padaku kau cinta bawa bahagia
Saat kita sama rasa nikmat takdir cinta
Padamu ku cinta ikat kasih mesra
Mengharap ikatan ini kekal selamanya

Aku perlukanmu kau harap pimpinku
Doa hati kita (kan) utuh kemudi bahtera (cinta)

Jiwa kosongku kau isikannya
Terima diriku untuk mengukir sempurna
Akan ku baiki kesilapan yang lama
Dan menukil(kan) aku dan engkau sebuah cerita

Tajuk: Kau Dan Aku
Lagu/ Lirik : Shauqi Devotees
Susunan Muzik : Halim Devotees

Sambil-sambil tangan ini menari di keyboard, telinga mendengar lagu yang penuh makna ini. Untuk pengetahuan sahabat-sahabat semua, lagu ini merupakan hasil luahan hati ikhlas seorang suami terhadap isterinya yang telah diikat dengan lafaz sakinah. Alhamdulillah, tumpang gembira untuk mereka. Saya dapat lagu ini daripada seorang sahabat (Fathirah) yang 'menghadiahkan' kepada saya. Kali pertama saya dengar lagu ini, sejujurnya saya tidak merasakan apa-apa yang istimewa. Namun setelah diulang hampir 2 hingga 3 kali, saya dapat rasakan sesuatu yang saya sendiri tidak tahu bagaimana untuk dijelaskan. Apa yang boleh saya katakan disini (daripada kata hati), bait-bait ini mengandungi suatu luahan dari hati yang ikhlas dan rasa gembira seorang lelaki yang baru sahaja bergelar suami. 

Jangan salah faham..

Lagu ini sebenarnya tidaklah mendorong untuk saya berangan ataupun memikirkan untuk bertukar status. Masih jauh lagi perjalanan untuk ke arah itu. Malah, saya tidak memikirkan hal-hal itu. Pada saya, lagu ini sangat istimewa. Entahlah. Saya sendiri tidak tahu bagaimana hendak dijelaskan. Orang mungkin tak faham apa yang saya rasa apabila dengar lagu ini. Apa-apa pun, sahabat2 semua bolehlah search di youtube. Taip saja 'Kau dan Aku-Shauqi Kashim'. 

Dikesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU KEPADA SAUDARA SHAUQI KASHIM dan zaujah, ATHIRAH KHAZAR. SEMOGA IKATAN SUCI INI KEKAL HINGGA JANNAH ABADI. IN SHA ALLAH.

gambar sekadar hiasan