Aku Musafir

Aku Musafir

Tuesday, November 26, 2013

Moments of KKDC III

Assalamualaikum wbt dan salam mahabbah.. 

Lama sudah diri ini tidak menjenguk blog kesayangan. Apa khabar kalian? Moga kalian sentiasa berada dibawah limpahan rahmatNya. Tidak lupa selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw serta buat keluarga Baginda, para sahabat dan mujahid mujahidah yang berjuang mempertahankan agama Islam. 


Alhamdulillah. Allah masih memberi diri ini kesihatan dan nikmat kehidupan untuk meneruskan kehidupan di pentas dunia yang penuh dengan permainan dan persoalan. Alhamdulillah, diri ini sekarang masih lagi berada di bumi ilmu bagi meneruskan satu semester sahaja lagi sebelum diri ini dan sahabat meneruskan kehidupan ke peringkat seterusnya. Cuti selama sebulan sebelum ini banyak memberi manfaat terutamanya apabila berada di negeri sebelah utara selama 2 minggu. Kalau angah dan kak aishah sedang membacanya, terima kasih akan sebuah pengalaman dan perkongsian selama 2 minggu itu. Dan yang paling tidak dilupakan dan yang dirindui, si kecil dan comel ini yang tak lokek dengan senyuman manisnya itu menyerikan lagi suasana di dalam rumah. Insha Allah, terasa ingin ke sana lagi.


Selepas sebulan menikmati cuti semester yang terasa cukup pendek, diri ini kembali semula ke bumi ilmu pada lewat petang sehari sebelum kelas bermula. (Nampak sangat taknak balik..hehe). Nasib baik jarak yang memisahkan bumi ilmu dengan teratak hanya 2+ km sahaja. Pada minggu pertama kelas bermula, diri ini bersama 46 orang lagi ke Perak kerana diri ini dan rakan sekelas menganjurkan kem di sana. Kami bertolak dari bumi ilmu pada jam 10.30 malam hari Khamis dan tiba di Perak pagi Jumaat pada jam 6.00 pagi. Kami solat subuh di sebuah masjid berdekatan dengan sebuah tempat yang bakal diri ini jejaki (mungkin). Setelah itu, kami meneruskan perjalanan ke tapak kem yang berada tidak jauh dari masjid tersebut. Tibanya di sana, kami terpaksa menaiki van untuk masuk ke tapak kem kerana bas tidak boleh memasukinya. Jalan yang sangat kecil dan berada di jauh di dalam hutan menyukarkan bas untuk masuk. Oleh itu, van ulang alik membawa kami ke sana. Tibanya di tapak kem, kami sarapan mihun goreng dab air teh yang telah disediakan oleh pihak kem. Setelah itu, kami terus ke dewan tertutup untuk meneruskan slot yang pertama, iaitu slot yang disampaikan oleh seorang ustaz yang juga merupakan kenalan seorang sahabat. 


Selesai slot pertama, kami diberi taklimat untuk slot yang kedua pula yang akan dilakukan pada sebelah petang. Selesai taklimat,makan tengahari dan solat zohor serta asar (jama' taqdim), kami meneruskan slot yang kedua. Bagi slot ini, kami keluar dari kawasan tapak kem dan ke tempat-tempat yang telah ditetapkan. Kami dibahagikan kepada 3 kumpulan. Kumpulan pertama akan ke KTM, iaitu kumpulan saya sendiri. Manakala kumpulan kedua akan ke Pekan seterusnya kumpulan ketiga ke Perhentian Bas. Kami melakukan sedikit perkongsian pendapat dengan masyarakat di tempat-tempat tersebut. Selesai slot kedua, kami pulang ke tapak kem. Saya dan 3 orang sahabat 'berjalan-jalan' di sekitar sebuah kampung yang terletak di Selangor untuk berjumpa dengan JKKK kampung tersebut. 


Pada malamnya pula, kami disajikan dengan hidangan slot Palestin yang disampaikan oleh saudara Aiman yang merupakan seorang yang aktif tentang hal-hal yang berkaitan dengan Palestin. Namun, sayangnya kerana saya tidak dapat join kerana pada malam itu saya dan beberapa sahabat lain menyiapkan kerja-kerja untuk keesokan harinya. Setelah selesai slot Palestin itu, ada aktiviti sampingan yang juga merupakan aktiviti kegemaran bagi muslimin. Aktiviti ini tamat pada jam 2 pagi. 


Keesokan harinya, seawal jam 8 pagi, kami bersarapan dan seterusnya Ketua Fasi membawa peserta meninjau keindahan alam di kawasan sekitar sambil berkongsi serba sedikit tentang tujuan aktiviti yang dilakukan semalam. Selepas itu, slot yang seterusnya dipanggil Explorace Dai'e. Explorace ini mempunyai 5 checkpoint dan mempunyai 4 kumpulan. Setiap checkpoint, peserta dikehendaki menyelesaikan masalah melalui situasi yang diberi. Contohnya, saya dan seorang lagi sahabat berada di checkpoint kedua dan situasi yang kami dikehendaki berlakon adalah pasangan couple yang sedang dating. Semasa explorace ini, ada beberapa perkara yang tidak akan saya lupakan. Pertama, pengalaman dikejar oleh angsa. Kedua, saya terpaksa menebalkan muka berlakon menjadi lelaki dan juga merupakan pasangan couple. Nasib baiklah sahabat saya seorang lagi itu perempuan. Ketiga, tanpa dirancang kami terpaksa berlakon dalam 3 situasi pada satu masa. Sehinggakan peserta pening untuk menyelesaikan. Apa-apa pun, semua ini sangat seronok dan merupakan pengalaman dan kenangan yang tak pernah saya alami. Bila teringatkan semula peristiwa-peristiwa tersebut membuatkan saya tersenyum sendirian. Malu pun ada. Jika sahabat-sahabat saya sedang membaca, terima kasih kerana menjadi watak tambahan dalam checkpoint kami. (kami xda payment ye.. ) Explorace ini tamat pada tengahari. 


Selepas itu, kami menikmati makan tengahari dan seterusnya bersiap-siap untuk pulang. Namun sebelum itu, pegawai pengiring kami memberi lampu hijau last minute untuk bermandi manda di sungai. Untungnya kami kerana tapak kem bersebelahan dengan sungai. Sejurus selepas mendapat lampu hijau, peluang yang diberi direbut sepuas-puasnya. Mereka terus merealisasikan hajat mereka. Walaupun pada awalnya, saya excited apabila mendapat tahu diberi keizinan 'terjun' sungai,  tapi saya tidak join mereka. Saya hanya tumpang excited untuk mereka. Bukan tidak mahu, tapi teringatkan pesanan ummipapa. Sudah pasti ummipapa tidak memberi keizinan untuk saya 'terjun' sungai walaupun dengan sahabat perempuan sahaja. Kalau anda sedang membaca kata-kata saya sebelum ini, rasanya pasti akan ada yang mengatakan anak manja, anak mak, dah besar tapi masih minta kebenaran mak ayah dan sebagainya. Saya tidak kisah akan semua itu. Kerana saya sentiasa meletakkan ummipapa dan keluarga  no.3 selepas Allah dan Rasul. Kalau mereka tidak izinkan walhal perkara kecil sekalipun, saya tidak berani membantah sebab saya bimbang akan kesan dan akibat jika saya tidak mendengar kata mereka. 


Berbalik semula pasal kem tadi, tepat jam 3 petang, majlis penutup telah dirasmikan oleh pensyarah daripada jabatan syu'bah kami sendiri. Sebelum majlis perasmian penutup, sudah semestinya pengarah program akan memberikan ucapan terlebih dahulu. Terharu apabila saya mendengar ucapan daripada pengarah program. Saya tidak mahu komen apa-apa tentang apa yang diucapkan dan apa yang terkeluar dari hatinya itu, apa yang boleh saya simpulkan beliau sangat-sangat bersyukur dan sangat-sangat berterima kasih kepada kami semua kerana menjayakan program ini walaupun pada hakikatnya beliau jugalah yang banyak memberi semangat dan kata-kata motivasi di saat saya dan sahabat-sahabat hampir berputus asa. Alhamdulillah..


Selesai majlis penutup, kami bertolak pulang pada jam 5 petang dan tiba di bumi ilmu pada jam 1 pagi. Alhamdulillah.. Allah permudahkan program ini.


Dan dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengarah program, timbalan dan setiausaha yang bertungkus lumus dan tidak berputus asa menjayakan program ini walaupun pelbagai dugaan suka duka tangis dan tawa demi menjayakan program ini. Tidak lupa juga kepada semua AJK yang  memberikan komitmen yang tinggi serta kepada peserta-peserta yang menyertai.  Satu kejutan bagi saya apabila masih ada pelajar yang ingin menyertai walaupun pada malam kami ingin bertolak. Dan sudah semestinya buat kepada AJK jemputan dan satu-satunya AJK junior yang sporting dan tidak kering gusi. Terima kasih kerana sudi setia sehingga ke program selesai walaupun rakan-rakan anda tidak ingin menyertai, tapi anda masih kekal dan tidak berganjak menyertai kami. 


Terima kasih dan syukur Alhamdulillah. Sesungguhnya ini merupakan program kerjasama daripada semua ahli kelas dan juga merupakan program yang terakhir sebelum kami keluar. Program ini jugalah memberi saya seribu satu pengalaman dan kenangan yang sudah pasti tidak akan dilupakan. Belum tentu saya keluar nanti, saya akan jumpa sebuah 'bangunan' yang utuh seperti kalian semua.