Aku Musafir

Aku Musafir

Sunday, October 23, 2011

5 SYARAT UNTUK MELAKUKAN MAKSIAT

Suatu hari ada seorang lelaki datang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat." Setelah mendengar perkataan tersebut, Ibrahim bin Adham berkata, "Jika kamu mahu menerima LIMA syarat dan mampu melaksanakannya, maka kamu boleh melakukan maksiat." Lelaki itu dengan tidak sabar bertanya, "Apakah syarat-syarat itu wahai Aba Ishak?"

Ibrahim bin Adham berkata, "Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, janganlah kamu memakan rezekiNya." Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata, "Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?" "Ya," tegas Ibrahim bin Adham. "Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memaka rezekiNya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

"Yang kedua," kata Ibrahim. "Kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di muka bumi-Nya." Syarat ini membuatkan lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata,"Wajai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"


"Ya, anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, "Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat dilihat oleh-Nya." Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, "Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?" "Ya. Kalau memang yakin demikian, apakaah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?"kata Ibrahim. Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat keempat.

Ibrahim melanjutkan, "Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, 'Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh.' Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, "Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku."

"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundur datangnya kematianmu, lalu bagaimana engaku boleh lari dari kemurkaan Allah?"

"Baiklah, apakah syarat kelima?" Ibrahim pun menjawab, "Wahai Abdullah, kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringimu ke api neraka di hari kiamat, jangan engkau ikut bersamanya."

Kata-kata tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar kata-kata Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini aku bertaubat kepada Allah," katanya sambil teresak-esak.

No comments:

Post a Comment