Aku Musafir

Aku Musafir

Friday, October 21, 2011

UNTUK RENUNGAN PARA ISTERI [3]

--> Dan siapa saja wanita yang menunggu suaminya pulang lalu disapukan mukanya, dihamparkan tempat duduknya atau menyediakan makan minumnya atau merenung ia pada suaminya atau memegang tangannya,membaikkan hidangan padanya,memelihara anaknya atau memanfaatkkan hartanya pada suaminya kerana mencari keredhaan Allah, maka disunatkan baginya akan tiap-tiap kalimah ucapannya tiap-tiap langkahnya dan setiap renungannya pada suaminya seperti memerdekakan seorang hamba. Pada hari Kiamat nanti, Allah kurniakan nur hingga tercengan wanita mukmin semuanya atas kurniaan karamah itu. Tidak ada seorang pun yang sampai ke martabat itu melainkan nabi-nabi.

--> Thabit al Banani berkata : "Seorang wanita dari Bani Israel yang buat sebelah matanya,sangat baik khidmatnya kepada suaminya. Apabila dia menghidangkan makanan di hadapan suaminya, dipegang pelita sampai suaminya selesai makan. Pada suatu malam, pelitanya kehabisan sumbu, maka diambil rambutnya dijadikan sumbu pelita. Pada esok harinya, matanya yang buta telah sembuh. Allah kurniakan karamah ( kemuliaan ) pada perempuan itu kerana memuliakan dan menghormati suaminya."

--> Rasulullah s.a.w. bersabda :"Tiap-tiap wanita yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkannya ke dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (10 ribu tahun) kerana dia memuliakan suaminya di dunia maka mendapat pakaian dan bau-bauan syurga untuk turun ke mahligai suaminya dan menghadapnya."

--> Nabi s.a.w. bersabda : "Siapa saja wanita yang berkata kepada suaminya: Tidak pernah aku dapat dari engkau satu kebaikan pun. Maka Allah akan hapuskan amalannya selama 70 tahun walaupun ia berpuasa siang hari dan beribadah pada malam hari."

--> Sabda junjungan Rasulullah s.a.w.: "Sebaik-baik wanita adalah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menyenangkan engkau, jika engkau memerintah diturutinya perintah engkau (taat) dan jika engkau berpergian dijaga harta engkau dan dirinya."

--> Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud : "Perempuan tidak berhak keluar dari rumahnya kecuali jika terpaksa (kerana sesuatu urusan yang mustahak) dan dia juga tidak berhak melalui jalan lalu-lalang melainkan di tepi-tepinya."

--> Abu Bakar As Siddiq mengatakan, aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Wanita-wanita yang menggunakan lidahnya untuk menyakiti hati suaminya, ia akan mendapat laknat dan kemurkaan Allah,laknat malaikat juga laknat manusia."

No comments:

Post a Comment